Månedens arbejde – November 2020

Bierne burde nu være i en dvale tilstand,- gået i klynge. Men det meget lune vejr, som har præget første halvdel af november, gør at bierne forsat flyver lidt. Derfor kan man opleve at bierne pludseligt begynder at flyve, uden at de lige har tjekket kalenderen. Naturen har ikke mange blomster, som de kan finde nektar i her i november. Dog er der een, som blomstrer lige nu. Efeu eller vedbend, som klatrer op gennem træernes kroner, har disse dage besøg af bierne.

Vedbend (art) - Wikipedia, den frie encyklopædi
Blomsterne på vedbenden sidder ofte højt oppe

Vedbend er naturlig hjemmehørende i Danmark og meget almindelig her i den østlige del af landet. I Vemmetofte skovene, hvor flere af mine bier står, ses vedbenden mange steder bl.a. i de flere hundrede år gamle flådeege, som står rundt i de danske skove. Træer som blev plantet efter slaget på reden,- men det er en helt anden historie. Men ud over nektar henter bierne pollen ind. Pollen er det laverne får at leve af, og der er brug for det når de begynder at komme allerede i februar.

Men selv om det er stille ved bierne, er der mange opgaver med materiellet. Der er nu tid til rengøring af alle de små parrekassetter, magasinkasser og meget mere. De bliver efterfølgende desinficeret i VirconS, som også må anvendes i økologisk landbrug. Selv om det til tider kan være lidt kedeligt arbejde, er det så bare det sjovere når sæsonen er i fuld gang, at alt materiel er klar og rent. Det er samtidigt også meget vigtig, idet virus i bierne er meget alvorligt og kan betyde at hele bigårde dør, hvis ikke man passer på og altid har rent materiel med ud.

Vidste du;

At Almindelig vedbend kan blive op til 30 cm, hvor det nederste af planten eller stammen kan have en diameter på 25-30 cm?

At den kun blomstrer fra klatrende skud som er nået op i en vis højde?

At vedbend på huse holder muren tør og virker isolerende, så varmetabet fra huset kan reduceres med op til 10 %?

At de blomstrede skud ikke har klatrerødder, men er sidegrene til almindelig skud?

At artsnavnet helix kommer fra det græske helisso som betyder ”jeg snor mig”?

At navnet vedbend betyder træ-bånd og at Efeu er et tysk navn?

At man i den klassiske oldtid udsmykkede tempelsøjlerne med vedbendranker?

At planten var symbol på lystighed, samvær og udødelighed?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *